Ev dekorasyonunun incelikleri neler? Evin dekore edilmesi ne kadar sürer? Bu işin maliyeti ne? Uzmanlara sorduk….
Hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz en önemli yaşam alanımız… Dış dünyanın koşturmacasından sonra sığındığımız en korunaklı kalemiz aynı zamanda. İster apartman dairesi ister müstakil olsun, ev son derece önemli. İçinde yaşadığımız ev kadar dekorasyonu da tabii ki… Ev dekorasyonu başlı başına profesyonel bir iş. Son zamanlarda ev dekorasyonu yapan firma sayısıyla birlikte verdikleri hizmetlerin içeriği de hızla gelişiyor.
Artık bir dekoratör yardımıyla koşturup çabalamadan evinizi baştan aşağı dekore etmeniz mümkün. Zevkinize göre tabii… Zevkinize güvenmediğiniz ya da kararsız kaldığınız noktada da profesyonel bir destek alıyorsunuz. Filiz Şahenk, Raif Dinçkök, Cefi Kamhi ve Hülya Avşar gibi iş ve sanat dünyasından birçok ünlünün evini dekore eden iç mimar Mustafa Toner’le birçok projenin iç mimarlığını yapan Carpe Diem İç Mimarlık’ın sahibi Suat Kaya ev dekorasyonuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
EN AZ BİR AYI BULUYOR
Hemen belirtelim, dekorasyon firmaları her büyüklükteki evi dekore edebilir. Bu nedenle “evim küçük, dekorasyon yapılabilir mi?” diye düşünmeyin. Öncelikle evinizin ne şekilde dekore edileceğine karar vermeniz gerekiyor. İç Mimar Mustafa Toner, bundan sonraki süreci şöyle anlatıyor:
“Dekorasyon klasik mi modern mi yoksa başka bir tarzda mı olacak, buna müşteriyle birlikte karar veriyoruz. Ardından sıra dekorasyonda kullanılacak malzemeye geliyor. Müşteri tek başına karar verebildiği gibi, bu işi tamamen dekoratöre de bırakabilir. Daha sonra 3 boyutlu sunumlar şeklinde dekorasyon projelerini müşterilere gösteriyoruz. Müşteri dekorasyonun bu şekilde olmasını onaylarsa sipariş verip uygulama aşamasına geçiyoruz”.
Evin dekore edilmesi süresi büyüklüğü ve kullanılacak malzemeye göre değişiyor. Eğer eviniz 70-80 m2 büyüklükte ise, A’dan Z’ye dekore edilesi 1-2 ayı buluyor. Toner, “300 m2′den başlayan büyüklükteki evlerde süre 8 ayla bir yıla kadar uzuyor. Genelde hazırlık süreci 3 ay, sipariş ve uygulama süreci ise 5 ay civarında. Hele işin içine kararsızlık girerse bu süreç daha da uzayabilir” diyor.
EVİNİZİ KİŞİLİĞİNİZE UYGUN DEKORE EDİN
Toner, kişilerin evlerini, yaşam tarzları, kişilikleri hatta yaşlarına uygun olarak dekore etmeleri gerektiğine işaret ediyor, “en önemlisi ise, evlerini kendileri için dekore etmeleri gerekiyor, misafirler içn değil” diyor. Toner’in söylediğine göre, dekorasyonda kullanılacak malzemelerin kaliteli ve işçiliğinin iyi olması da önemli. Elektrik, tesisat gibi dekorasyon altyapısını oluşturan unsurlar da dikkat edilmesi gereken diğer noktalar…
Suat Kaya ise, “evlerini dekore edeceklerin nelerden hoşlandıklarını çok net bir şekilde dekoratöre aktarmaları gerekiyor” diyor. Kaya, evini dekore edeceklere özellikle iç mimarla çalışmalarını tavsiye ediyor.
SON TREND: UYUMSUZLUĞUN UYUMU
Peki bu yıl ev dekorasyonunda trenler neler?
Mustafa Toner’in söylediğine göre, şu an moda hiçbir trende uymamak… Toner, “herkes genelde daha kişilikli, sıcak ve özgün projeler tercih ediyor. Fazla mobilyanın yer almadığı ancak uyumsuzluğun uyumu dite tabir ettiğimiz doğaçlama ifadeli bir tarzı sık görmeye başladık” diye konuşuyor.
Genelde bej gibi pastel tonda renklerin revaçta olduğunu belirten Toner, siyah ve füme gibi renklerin de son dönemde kullanılmaya başlandığını ifade ediyor.
Suat Kaya ise, şu anda ev dekorasyonunda minimalizmin ön planda olduğunu belirtiyor. Kaya, “daha düz hatlı, fonksiyonel ve ergonomik mobilyalar tercih ediliyor. Renk olarak krem, kahverengi revaçta” diyor.
EV DEKORASYONUNUN MALiYETi
Evin büyüklüğü, kullanılacak malzemelerin ithal ya da yerli oluşu ve tabii dekorasyon firmalarına göre maliyetler farklılık gösteriyor. Örneğin Mustafa Toner, ev dekorasyonlarında m2 maliyetlerinin bin-bin 500 dolardan başladığını söylüyor. Toner’e göre, bunun dörtte üçünü ithal malzemeler kalanını da işçilik oluşturuyor.
Suat Kaya’nın verdiği rakamlarsa daha makul. 70-80 m2 büyüklükteki bir evin dekorasyonunun 20 bin dolardan başladığını belirtiyor. 500 m2 olanlardaysa bu rakam 300-350 bin dolara çıkıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder